pühapäev, märts 09, 2008

Punkte valimisprogrammidest...

Ütlen kohe alguses ära, et ma ei ole poliitikaga eriti kursis. Poliitika on üldse tundunud mõttetu sebimisena, kust ainult vähesed väljavalitud kasu lõikavad. Nende väheste väljavalitute all pean silmas muidugi väljavaituid endid. Iga kord, kui on tulnud mõte end poliitikaga natuke paremini kurssi viia, olen sellele ideele peatselt käega löönud – tundub nagu hiina keelena, et kui hakkad selle õppimisega lapsena pihta, siis saad selgeks, kui aga vanas eas, siis vaevalt et enam..
Praegune kirjutis on minu järjekordne ponnistus millestki midagi aru saada, aga vaevalt et asjast asja saab. Täna (ilm endiselt kehva ja pole nagu midagi muud tarka teha) tuli idee vaadata täpsemalt kahe Itaalia suurima partei PDL (partito della liberta´-vasakpoolne ehk Veltroni) ja PD (partito democratico – parempoolne ehk Berlusconi) poolt pakutavaid programme ja neid omavahel võrrelda, ning seda minu vaatepunktist vaadatuna. Eks igaühel ole oma vaatepunkt asjadele, aga siinsel leheküljel tahaksin ka ise aru saada, mida siis poliitika pakub. Loomulikult pole need ainsad programmid, mille vahel valida (samas mittekodanikuna mul valimisõigus puudub, aga mis sellest). On vasakpoolsemaid, ja on parempoolsemaid. Aga valisin just need kaks välja, sest tundub et räägitakse ajakirjandusest just nendest kahest, justkui kogu Itaalia Vabariigi heaolu sõltuks vaid ühest neist kahest. Jätan siinkohal välja enda parteilised eelistused (sest minu eelistused ei põhine programmidel, vaid otsesel kogemisel igapäevases elus), ning vaatan, siis kelle programm mida pakub.(kuna ma pole eriline allikate uurisemise fänn, siis kasutan siin neid, mida netist õnnestus leida, lootes et need on tõesed.

Lingid http://www.businessonline.it/news/6177/i-sette-punti-del-programma-di-berlusconi.html ja http://ecodiario.blogosfere.it/2007/08/veltroni-e-la-politica-fiscale-del-pd.html )

Esimesena siis Berlusconi programmist

1. Areng. Ületunnid, 13-s palk maksuvabaks, ( ületundide eest oleks hea, kui ülemus üldse maksaks, aga 13-s palk maksuvabaks oleks täitsa teretulnud), Irap-i järk-järguline vähendamine või koguni eemaldamine (see on ettevõtja maks, mida peab ettevõtja maksma iga oma alluva pealt ja mulle meeldiks selle kaotamne juba põhjsel, et esiteks maksab mu mees eraettevõtjana seda maksu, nagu oleks iseenda tööandja, teiselt poolt aga julgustaks ehk tööandjaid töötajale rohkem palka maksma),lubatakse Messina väina silla ehitamist ja Tav (sillast pole mul küll sooja ega külma, aga tav – treni alta velocita´ ehk kiirrongide võrgu väljaehitamine – pole mul erilist seisukohta, sest ühelt poolt meeldiks, aga teiselt poolt ei ole veel aru saanud, mis kahju võiks see kesskonnale tekitada, kuigi raske oleks uskuda, et reostaksid midagi rohkem kui need jubedad praegused aeglased rongid), eriline rõhk prüginduse korraldamisel, nagu prügi põletamine energia saamiseks ja prügi sorteerimine kodudes (minu arvates oleks juba ammu aeg need prügitegijad itaallased korrale kutsuda ning trahvidega sundida prügi sorteerima. Saksamaal elades pidin isegi jogurtitopse enne prügikasti viskamist puhtaks pesema...ka energia tootmine prügist oleks kindasti vähem kahjulik keskkonnale kui energia tootmine muul viisil või kogus see haisev maailm lageda taeva all), lisaks õhutranspordi taaselluäratamine, osalemine Euroopa nukleaarprojektides. Oluline punkt programmis ka tööohutus, toetus toodangule “made in italy”, avaliku amministratsiooni digitaliseerimine (teretulnud kõik need, kuigi ei tea midagi õhutranspordist ega nukleaarsetest katsetustest....aga liiga palju surmajuhtumeid töökohtadel viimasel ajal, ja liiga palju hiina toodangut kohalikku kvaliteetset välja lükkamas).

2. Perekond ja noored – kaotada ICI esimese kinnivaraomandi pealt (mul pole küll ühtegi kinnisvaraomandit Itaalias, aga ei pea ka õigeks et pead nii palju riigile aastas maksma enda isikliku elukoha pealt. Õiglane aga maksta, kui sul juba kaks elamist hinge taga.) Kaotada pärandimaks, mille Prodi oli uuesti käiku pannud, võitlus maksudest kõrvalehoidumise vastu, programm võimaldamaks elukohta kõigile, eluasemelaenude vähendamine, ehitada rohkem riikliku finantseeringuga madalama hinnaga kortereid. Veel tahetakse viia sisse “beebi boonust” - käibemaksu vähendamist beebitoodetel, parandada koolide olukorda, miinimumpensionite tõstmine, eutanaasiat soodustavate seaduste muutmist, noorte jaoks programm “no tax” uute ettevõtmiste finantseerimiseks jne.(kõik programmid, mis mind hetkel ei puuduta, mõne suhtes võiks vaielda, aga mitte siinses kontekstis).

3. Kindlus ja õiglus. Laiendada korrapidamisorganeid (nagu politsei), ei ebaseaduslikele immigrantidele, võitlus rahvusvahelise terrorismi vastu, koodeksite reformimine, 0-tollerantsus laste või naiste vastu sooritatud kuritegude suhtes, uute vanglate ehitamine, jne. (ajastul, kui iga päev on järjest ohtlikum üksinda ringi liikuda, on taolised reformid vaid teretulnud)

4. Teenused kodanikele- kaotada ootelehed (ehk pikad järjekorrad spetsialisti -arsti vastuvõtule), haiglate moderniseerimine, läbipaistvus juhatajate valimisel, uimastite vastase seaduse rakendamine, koolides taas 3-i programm (mis kaotati mingi aeg tagasi, tähendab kolme aine kohustuslikkust nagu inglise keel, informaatika ja majandus (impresa), itaalia keele ja kultuuri õpetuse taasväärtustamine, abi parimatele õpilastele, suurem tasu võimekatele õpetajatele, territooriumi taasväärtustamine, jahiseaduse uuendamine jpm. (kuna need mind ei puuduta, jätan kommenteerimata, et mitte liiga pikale minna)

5.Lõuna (geograafiliselt). Üldine programm, mis näeb ette Lõuna-Itaalia arengu, seda nii uute infrastruktuuride ehitamisel, kultuuriobjektide kaitsmisel jne. (buon per lei ütleksin vaid :-)

6. Federalism. (loodan et ikka on eesti keeles nii) suuremad fiskaalsed õigused maakondadele, aidates samaaegselt ka vähemarenenud regioone.

7. Avalik finantssüsteem. Kes viitsib, uurib itaalia keelest järele, aga liiga keeruline jutt minu jaoks. Üldsõnaga lubatakse vähendada maksukoormat, aga samas ei lubata imesid. Kindlalt aga ei lubata panna käsi itaallaste taskutesse :-)

Need olid siis 7 peamist punkti Berlusconi programmis. Järgnevalt katsun teha lühiülevaate Veltroni pakkumistest.

Pensionid. Pensioniiga tõstetakse 57-lt 60-le, kohustuslik 35 töö-aastat (ei saa omalt poolt jätta lisamata, et paljud tänapäeva noored ei saa kunagi pensionile, sest vähestel on sellised töölepingud, mis näevad ette ka pensioni ning kel on taolised töölepingud, saavad nii vähe palka et praeguste pensioniseaduste järgi ei ulatuks ametlikult ka miinimpensionilimiidini, nii et pikemalt sellel pikal teemal ei viitsi peatuda.)

Seadus nr. 30 – tööturg. Berlusconi viis oma valitsuseperioodil sisse uut tüüpi töölepingud, mis vähendasid tööpuudust, kuid vähendasid samaaegselt töötajate õigusi, Prodi lubas oma programmis sellised töölepingud kaotada, mida aga ei tehtud. Nüüd Veltroni lubab taolisi muutusi: Cocopro lepingud (ka mul oli au alguses seda tüüpi lepinguga töötada - rohkem kahju kui kasu) jäetakse alles ka uue programmi kohaselt ja tundub et olukord halveneb veelgi. Minu arvates on parem olla ümbrikupalka saav alluv kui Cocopro lepinguga töötaja. Nimelt ei näe see leping ette puhkust, haigusraha ega dekreeti minekut. Maksu aga pead maksma, kuigi tööandja maksab sulle tavaliselt sama summat, mida korraliku töölepinguga töötajale, seega kasu kust otsast? Ja garantiisid ei mingeid, sest lepingud ikkagi tähtajalised ja tööandjal õigus ka sind minema saata kui peaks tahtma, mida see 1 kuu etteteatamist ikka nii väga päästaks?? Tähtajaline leping-olukord parem kui eelmisel, kuid peremeestele jääb alles õigus katkestada lepingud ilma põhjust toomata. Kaotatakse job on call lepingud, kuid selle asemele pakutakse teatud tüüpi part-time lepinugut, millel on samad funktisoonid. Nii et muutuks vorm, sisu aga mitte.

Nee olid mõningad punktid kahe partei programmidest. Paraku ei tulnud lubatud võrdlusest midagi välja. Lihtsalt ei viitsi suurt teadustööd ette võtta, valisin välja kaks teksti ning kirjutasin nendest välja mõned punktid. Kui midagi muud tarka siit välja ei loe, siis seda ikka, et Itaalia poliitika on üks segane värk. Parem pöördun tagasi tortide tegemise juurde ;-)

2 kommentaari:

midaiganes ütles ...

Föderalism on see sõna, aga muidu väga huvitav ülevaade. Valimisprogrammide/lubadustega on muidugi nii, kui palju neid tegelikult ellu viiakse.
See töötamist puudutav inf on huvitav, Eestis tuldi ju ka uue töölepinguseaduse eelnõuga välja - nägi ette töötajate õiguste kärpimist siit ja sealt, esialgu leidis eelnõu aktiivse vastuseisu ja hetkel on vaikus ses küsimuses.

mnjah ütles ...

Tänud paranduste eest, aga eesti keele sõnavara on tõesti vaeseks jäänud...
Mis puutub lubadustesse, siis eks sellega need parteid hooplevadki, et kui suure % ulatuses on keegi oma lubatud programmist täide viinud...Prodi puhul räägitakse, et olevat 0 ligidal :-)